Balaton Rajongók Múzeuma (Balatoni Múzeum)

Pályázó: Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága
Pályázati konstrukció címe:
Projekt azonosítója:
NYDOP-2.1.1/F-09-2010-0011

A projekt összköltsége: 149.236.991 Ft
Önerő: 22.385.549 Ft
Elnyert támogatás: 126.851.442 Ft

Balaton Rajongók Múzeuma címen nyújtott be sikeres pályázatot Zala megye önkormányzata 2010. május 28-án a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. A projekt a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága - Balatoni Múzeum turisztikai attrakciófejlesztését tartalmazza, célja a látogatószám növelése új célközönség körök bevonásával, és illeszkedés a balatoni kulturális turizmus kínálatához. 149 236 991 millió forintos turisztikai attrakciófejlesztés valósul meg a múzeumban, melynek 85 százalékát a Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázatán nyert európai uniós forrás képezi, a 15 százalékos önerőt pedig a Zala Megyei Önkormányzat biztosítja. A 2011 augusztusáig megvalósuló fejlesztés célja a Balaton és a térség természeti, kulturális és művelődéstörténeti örökségének korszerű, innovatív, élményelemekkel gazdagított bemutatása, valamint új turisztikai szolgáltatások kialakítása.

A látogatók érintőképernyőn játékos formában ismerhetik meg a vízi élővilágot, a múzeum képeslapgyűjteménye pedig hiteles áttekintést nyújt a környezet változásairól. Az Üdülj okosan! című társasjáték Keszthely szórakozási, idegenforgalmi élményeiről ad tájékoztatást, a Parti őrség címmel indított játék során pedig a viharos Balatonon kell révbe juttatni a hajókat.

A projekt kiemelt figyelmet szentel a fogyatékkal élőknek. Akadálymentes parkoló, a múzeum bejáratánál emelő biztosít majd akadálymentes megközelíthetőséget a mozgáskorlátozottak számára. Mozgássérült mellékhelyiség, valamint lift kerül kialakításra a múzeumban, továbbá egy emelő az aula lépcsőjénél. A látássérült vendégek informálását Braille írásos táblák segítik majd, és a múzeum honlapja is korszerűsítésre kerül. A látogatómenedzsment rendszerben piktogramos tájékoztató egységek kerülnek kihelyezésre. Audio guide rendszer működik majd a kiállítási termekben, indukciós hurok (hallássérülteknek) a díszteremben és az aulában, valamint akadálymentes játékok lesznek elsősorban mozgás- és látássérültek számára.

A pályázat megvalósítása során korszerűsödnek a múzeum látogatói terei: a bejárat, a ruhatár, csomagmegőrző és a pénztár, továbbá kávézó és múzeumi bolt kerül kialakításra. Megújul az épület körüli kert is, ahol pihenő- és játszóparkok lesznek kialakítva.

Elsősorban a projekt megvalósítása után, a fenntartásban, üzemeltetésben lesz segítségére a múzeumnak számos együttműködő szervezet, melyek között a jelenlegi megállapodások alapján szerepel: 1 önkormányzat, 8 turisztikai partnerszervezet, 15 balatoni lokálpatrióta partnerszervezet, 3 nevelési oktatási intézmény.

A projekt megvalósításával erősödik a Balatoni Múzeum azon szerepe, hogy a Balatont komplex természeti és kultúrtörténeti szemszögből mutassa be, azaz látogatóival megismertesse a Balaton természeti és kulturális, művelődéstörténeti örökségét, és fenntartsa az az iránti érdeklődést. Az eddigi, illetve tervezett, bemutatási korszerűsítésre és oktatási szegmensben betöltött szerepére irányuló projektjei mellett színre lép a terület idegenforgalmi kínálatának versenyképes kulturális elemeként is.

A PROJEKT HONLAPJA

Kapcsolódó cikkek:
Megatárlat a Balaton szerelmeseinek
150 milliós fejlesztés a Balatoni Múzeumban
A Balaton hivatalos múzeuma lesz
Balatoni Aranyhíd

dokumentumtár
Térkép
Elérhetőségek