Miénk lett a tér!

2012.07.16.

Százak kísérték figyelemmel szombaton kora este a megújult Fő tér avatóját. A nemzetiszín szalag átvágásakor az addig bujkáló nap is beragyogta a megújult belvárost.

A téravató ünnepség már pénteken megkezdődött: fotókiállítás nyílt a Balaton Színházban Mészáros T. László, Németh Sándor és Szeiler Gábor fényképeiből, amelyeken a Fő tér régi és új arcát hasonlíthatják össze az érdeklődők. Fiatal keszthelyi és környékbeli tehetségek után este a Vad Fruttik együttesé volt a nagyszínpad, jó hangulatú koncertet adtak.

A téren elhelyezett három kamera képeinek segítségével Németh Sándor (Sanya) filmje
felgyorsítva mutatja be az építkezést

Szombaton hat előtt nem sokkal feltámadt a szél, és úgy tűnt, hamarosan elered az eső, ám az égiek a keszthelyiekkel voltak. Az ünnepi műsor dr. Sifter Rózsa szavaival vette kezdetét. A kormányhivatal főigazgatója arra emlékeztetett: alig több mint egy éve még autók uralták e helyet, amely mára olyan csodás köztérré vált, mintha az ókori görögök agóráit vagy a rómaiak fórumát látnánk. - "Ez a tér méltó jelképe Keszthelynek, hirdetni fogja polgárai ragaszkodását városukhoz."

Manninger Jenő országgyűlési képviselő elmondta: a nyugat-dunántúli regionális program tette lehetővé, hogy Keszthely belvárosában egy mértéktartó, de attraktív tér alakuljon ki. Ehhez, s az ősszel záruló második ütemhez, amely során a környék is megújul a Vásártérig, 1,1 milliárd forint uniós támogatást kapott a város.

- Nem volt gyors és nem volt könnyű az út, de végre itt vagyunk - szögezte le Ruzsics Ferenc polgármester, hozzátéve: több okból többször át kellett alakítani a terveket, az építkezés sok vitát szült, részinformációkra és aljas hazugságokra alapozott lejárató kampány hozta rossz hírbe Keszthelyt, de most, végül minden akadályt legyőzve úgy látja, megérte, hisz e tér 80-100 évre meghatározza majd a város arculatát. A polgármester azt javasolta a keszthelyieknek, hogy tekintsenek úgy otthonukra, mint egy messziről érkező turista, és fedezzék fel egy idegen szemével a város szépségeit. "Óvjuk féltve, s vigyázzunk rá határozottan, mert miénk itt a tér" - zárta gondolatait Ruzsics Ferenc.

A Keszthelyi Televízió tudósítása az ünnepségről

Ezt követően dr. Márfi Gyula érsek, Steinbach József református püspök és Bencze András evangélikus püspökhelyettes megáldotta a régi helyére visszakerült és restaurált Szentháromság-szobrot. A hálaadó szentmise előtt dr. Márfi Gyula felszentelte a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom megújult harangtornyát, majd később felavatták a kútházat, melyet Mikus Gyula keszthelyi festő- és szobrászművész kisplasztikájának nagyított változata díszít. A szobrászt és műveit Cséby Géza méltatta, a leplet Mikus Gábor, a művész fia és Ruzsics Ferenc rántották le az alkotásról.

A főtéri nagy szökőkút ünnepélyes indítását tűzzsonglőrök és a Boombatucada dobosai kísérték. Este a Magna Cum Laude nagy sikerű koncertet adott, és csak az éjfél környékére tervezett nosztalgiadiszkót kellett lefújni az időjárás miatt.

Vasárnap elsősorban a családoké volt a főszerep a téren; a háromnapos fesztivál Szabó Leslie szólóestjével zárult.

(a Zalai Hírlap cikke nyomán)

Nézze meg galériánkat!

 

 A PROJEKT ADATLAPJA

Kapcsolódó cikkek:
Fő tér marad a főtér
Kertészeti munkák a főtéren és a várkertben
Tavasszal újult erővel folyik a munka a keszthelyi belvárosban
Újra járható az Átrium előtti útszakasz
Kiteljesedő belvárosfejlesztés - startol a második ütem
Helyére került az új fasor a főtéren
Nemsokára érkeznek az új főtéri lámpák
Helyére emelték a templomsisakot
Újabb részeredmények - szépül a keszthelyi  belváros
Időkapszula a Szentháromság-szoborban
Bontás után építés - szépül Keszthely főtere (VIDEÓ!)
Teljesen lezárva a Fő tér - újabb fontos közlekedésváltozások!
Múlt és jövő találkozása Keszthely belvárosában
Kamerák keresztüzében a keszthelyi főtér


 

dokumentumtár
Térkép
Elérhetőségek