Helyére kerül az új fasor a Fő téren (fotókkal!)

2011.11.17.

Az őszi faültetés mellett szól, hogy a téli csapadék segíti a növényzet biztonságosabb megmaradását. Ezzel párhuzamosan készül a kútház építménye és a köztéri lámpákat is állítják már fel a keszthelyi belvárosban.

Szerdán megérkeztek a Fő tér keleti részén felállítandó kútház oszlopai. A területen egykor artézi kút működött, melyet később, az 1970-es években olyan drasztikus módszerekkel tömtek el, hogy nem lehet újra vizet nyerni belőle. Ennek híján a kútházban vezetékes vízzel ellátott, és vízforgatóval működtetett kis szökőkút kerül felállításra. A kutat néhai Mikus Gyula keszthelyi festő- és szobrászművész halat tartó kisfiút ábrázoló kisplasztikájának felnagyított változata fogja díszíteni.

A késő ősz az egyedül alkalmas időszak az új fasor telepítésére, ezért most történik az ültetés; csütörtökön érkeztek meg a növények a térre. Kertészeti szakemberek javaslatára a belvárosban japán cseresznye, feketefenyő, szilfa, perzsafa, magas kőris és díszkörte fajtájú fák ültetésére kerül sor ősszel; ez utóbbiból áll például a Bem József utca három éve, az útburkolat és a járda felújításával egy időben telepített fasora. Olyan törzsvastagságú és lombkoronájú fákat választott a városvezetés, melyek minél előbb kínálhatják enyhet adó árnyékukat a nyári melegben: nem csemeték, hanem 4-5 éves, vagy idősebb előnevelt fák kerültek a térre.

Nézze meg galériánkat!

 

A Kossuth utcán a faültetés mellett az új köztéri világítótestek felállítása is zajlik. A lámpák egyaránt fogják szolgálni a Fő tér és teret övező épületek megvilágítását. A gimnázium és a plébániatemplom körül a térburkolatba süllyesztett ún. „taposóreflektorok” világítják majd meg a történelmi épületegyüttest.

 A PROJEKT ADATLAPJA

dokumentumtár
Térkép
Elérhetőségek